Minnerikt landsmøte i Alta
blog
Minnerikt landsmøte i Alta

Det var 23 stk til stede da Snøscooterklubbenes Fellesråd avholdt sitt landsmøte i Alta 15. september i år. Det ble ei trivelig helg med faglig påfyll og muligheter for å stifte nye bekjentskaper med andre snøscooterinteresserte. 

Dagen startet med felles utflukt på Altaelva i elvebåt. Guidene fortalte litt lokalhistorie og været bidro til en svært minnerik ferd på Altaelva. Etter strandhogg med kaffe og vafler reiste vi opp til Gargia Lodge hvor selve landsmøtet fant sted.

 

Miljødirektoratet

Marit Birkeland fra MD

Først ut i fagdelen denne gang var Marit J. Birkeland. Hun sitter hos friluftslivseksjonen i naturavdelingen ved Miljødirektoratet. Hun innledet med en presentasjon av deres rolle og regelverket for fastsetting av snøscooterløyper. Miljødirektoratet har via sine sider miljøkommune.no informasjon om det meste som trengs å vite for å fastsette snøscooterløyper. De vil også gjerne ha tilbakemeldinger hvis det er noe som er uklart eller ikke er beskrevet på sidene som burde stå der. Ta kontakt med dem direkte eller send til post@skfr.no så videreformidler vi dette.

Presentasjonen til Marit Birkeland

 

Tilslutningsløyper

Videre fortsatte vi med litt diskusjon rundt tilførselsløyper som flere klubber og kommuner har etterspurt. Slike løyper må utredes på samme måte som øvrige løyper, men det vil forenkle prosessen hvis kommunen gjør som for eksempel Lierne. Der spilles ballen litt over til hvert hyttefelt/boligfelt hvor de bes samle inn grunneiertillatelse og få løypa på et kart. Da blir det bare for kommunen å utrede opp mot andre interesser og fastsette eller forkaste forslaget.

Se denne siden for mer informasjon

 

Merking/skilting og sikkerhet

Tom Roger Larsen

Tom Roger Larsen hadde et sterkt innlegg om forløpet til storsatsingen på god merking av snøscooterløyper i Hammerfest og Kvalsund. I etterkant av en tragisk ulykke hvor 3 ungdommer mistet livet på fjellet har det vært skikkelig fokus på ordentlig merking og holdninger blant førere.

De har utarbeidet en type merking som holder høy standard. På stolpene som er satt opp får du med kryssets plassering informasjon om du er på vei opp eller ned fra fjellet, samt at en metallplate gir nøyaktig gps-posisjon. Dette er en ekstra trygghet for alle som ferdes i fjellet. De understreker viktigheten av avstanden mellom merkene. Har du 50 meter mellom hver stikke og en ramler ned, så har du plutselig hundre meter til neste holdepunkt. Da skal det ikke mye til før du mister løypa i dårlig vær og ulykker kan skje.

Frode Øyan

I tillegg til merking viste Frode Øyan frem en overlevelsespakke med mange små nyttige ting som får plass i en liten flaske. Fiffig løsning som vi skal presentere nærmere på denne siden om litt. De 2 erfarne herrene fra Finnmark hadde gode kunnskaper om det å ferdes i fjellet og hva som trengs av basic utstyr.

Kort oppsummert bør du ha med:

  • Kart og Kompass
  • Vindduk
  • Spade
  • Tau
  • Ekstra sett varme klær
  • Førstehjelpsutstyr
  • Ferdes du i skredfarlige områder bør skredsøker og søkestang være med. Det finnes også ballongsekker/skredsekker som kan redde deg om uhellet er ute ved å holde deg flytende i skredet hvis du rekker løse den ut. Det erstatter likevel ikke det viktigste som er å gjøre gode vurderinger i forkant og unngå skredfarlig område.

 

Importørene

Arve Lønnum fra SIF

Snøscooterimportørenes forenings sekretær Arve Lønnum presenterte salgstallene for de siste årene som viste at økningen i antall solgte snøscooter på langt nær har eksplodert slik motstandere av lovendringen sa ville skje. De har jobbet godt med å skaffe korrekte målinger i forhold til støy slik at støyveilederen har blitt mer «spiselig» enn det første utkast var. Støymåling av snøscootere er ferskvare med den utviklingen som er, også er det viktig at noen passer på så målingene blir anvendt korrekt. Lønnum svarte også på mange spørsmål fra delegatene angående etablering av snøscooterløyper. Det er mange lover og regler å forholde seg til, så det er greit å ha en med god kunnskap om emnet til å svare på ulike problemstillinger.

 

Nytt styremedlem

Frode Eyolf Rydningen

Det ble valgt et nytt styremedlem under årets landsmøte. Vi ønsker Frode Eyolf Rydningen (43) velkommen. Frode har vært veldig aktiv i snøscootersaken i mange år og var primus motor for bl.a skiltaksjonen som resulterte i at vi kan sette registreringsskilt på siden av snøscooteren. Før fikk en bot hvis ikke skiltet var i front. Han driver også nettstedet snøscooterløyper.no som er en full oversikt og status over alle løyper i Norge. Hjelp Frode i arbeidet ved å rapportere inn nye løyper og endringer. Han jobber offshore for Equinor, bor i Storfjord i Troms og tilbringer også mye tid i Finland, hvor han arbeider som snøscooterguide.

prev
next

Leave a Comment

Close